جای بستههای پرحجم و بلندمدت اینترنت موبایل همچنان خالی است
سهشنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ – ۱۷:۴۹مطالعه 3 دقیقه
هانیه کلهر
اینترنت که پس از ۶ سال ثابت ماندن تعرفهها سرانجام در دی ماه ۱۴۰۲ هم در بخش موبایل و هم در اینترنت ثابت ۳۴ درصد گران شد، همه در انتظار بازگشت بستههای اینترنت بلندمدت و با حجم بالا بودند. بستههای ۶ ماهه و یکسالهای که به دلیل مقرونبهصرفه بودن مورد استقبال کاربران قرار میگرفتند.
حدود یک ماه پیش از این که اینترنت گران شود، یعنی در آذر ۱۴۰۲، شورای رقابت با ابلاغ مصوبهای اپراتورها را به بازگرداندن و ارائه بستههای حجیم و بلندمدت اینترنت همراه ملزم کرد. در آن مقطع، سپهر دادجوی توکلی، سخنگوی شورای رقابت، اعلام کرده بود:
شورای رقابت علیه اقدام اپراتورهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی مبنی بر حذف بستههای حجیم بلندمدت (براساس شکایتهای واصله از سوی مردم) مصوبهای صادر و اپراتورها را ملزم کرد که بستههای اینترنتی متنوعتر با حجم بالا که در حقیقت ذائقه مصرفکنندگان را پاسخ میدهد، ارائه دهند.
– سپهر دادجوی توکلی،سپهر دادجوی توکلی
اپراتورها که تا پیش از گران شدن تعرفه اینترنت دلیلشان برای ارائه نکردن بستههای بلندمدت با حجم بیشتر این بود که تعرفهها ثابت مانده و ارائه چنین بستههایی به کاربران بهصرفه نیست؛ پس از افزایش تعرفه هم بلندمدتترین بسته اینترنتی که ارائه کردند ۱۲۰ روزه (۴ ماهه) بود. البته برای همراه اول و ایرانسل بستههای ۴ ماهه بلندمدتترین نوع بستهها است؛ رایتل در حال حاضر هم بسته یکساله ارائه میکند.
- دولت چطور میتوانست مانع گران شدن اینترنت شود؟9 دی 02مطالعه ‘7
بررسی بستههای اینترنت همراهی که سه اپراتور اصلی کشور ارائه میکنند نشان میدهد که در اپراتور رایتل دو بسته سالانه ارائه میشود که یکی از آنها ۱۰۰ گیگابایت با قیمت ۳۹۱ هزار تومان است و دیگری ۲۱۰ گیگابایت حجم دارد و با قیمت ۷۹۰ هزار تومان به مشترکین رایتل ارائه میشود.
در میان بستههای بلندمدت همراه اول طولانیترین بسته اینترنت همراه این اپراتور ۱۲۰ روزه (۴ ماهه) است که با دو حجم مختلف ارائه میشود. بسته ۱۲۰ روزه ۱۵ گیگابایتی به قیمت ۸۳ هزار تومان و بسته ۱۲۰ روزه ۸۰ گیگابایتی به قیمت ۳۲۸ هزار تومان توسط این اپراتور ارائه میشود. البته بسته ۴ ماهه ۸۰ گیگابایتی همراه اول در سایت این اپراتور فعال نیست و برای خرید آن باید از طریق اپلیکیشن همراه من یا شمارهگیری #100* اقدام کنید.
مشترکان ایرانسل اما برای خرید بستههای بلندمدت گزینههای کمحجمتر با تنوع اندکی دارند. به اپلیکیشن ایرانسل من یا سایت ایرانسل که مراجعه کنید، در میان بستههای مختلف اینترنت همراه بلندمدتترین بسته یک بسته ۴ ماهه ۱۵ گیگابایتی با قیمت ۸۳ هزار تومان است و جز این گزینه دیگری برای خرید ندارید.
اپراتورهای همراه در حالی از ارائه بستههای اینترنتی با مدت زمان مصرف بیشتر و حجم بالا خودداری میکنند که هم درخواست آنها برای افزایش تعرفه عملیاتی شده و توانستهاند بستههای اینترنت همراه را تا ۳۴ درصد گران کنند و هم مصوبهای که هفتم آذر ۱۴۰۲ در جلسه ۶۲۳ مرکز ملی رقابت با موضوع «برخورد با کمفروشی و عدم تنوع در کمیت و مدت بستههای اینترنت» برگزار شد، آنها را ملزم به ارائه بستههای اینترنتی بلندمدت متنوعتر و با حجم بیشتر کرد.
این موضوع، امروز (۱۹ فروردین) مورد اعتراض نماینده مردم تهران در مجلس نیز قرار گرفت. زینب قیصری، نماینده مجلس، در جلسه علنی خواستار پیگیری وزیر ارتباطات در موضوع ارائه بستههای اینترنت بلندمدت و پرحجم شده و در این خصوص توضیح داد:
اپراتورهای تلفن همراه از ارائه بستههای اینترنت پرحجم و بلندمدت به مشترکین خود خودداری میکنند. شورای رقابت به استناد اختیار حاصل از بند ۵ ماده ۵۸ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴، طی مصوبهای به این رویه ضد رقابت واکنش نشان داده و اپراتورهای تلفن همراه را مکلف به ارائه بستههای بلندمدت و با حجم بیش از ۵۰ گیگابایت کرده است.
– زینب قیصری،نماینده مجلس
حالا باید دید اپراتورها در سال جدید چه برنامهای در این خصوص دارند. آیا ایرانسل بستههای ۴ ماهه خود را متنوعتر کرده و بستههای بلندمدتتری هم ارائه میکند؟ آیا همراه اول بستههای ۶ماهه و یک ساله را به مجموعه بستههای اینترنت همراه خود اضافه خواهد کرد یا نه؟
موضوع دیگری که پس از افزایش تعرفه بستههای اینترنت مطرح شده و هنوز هم مورد انتقاد کاربران اپراتورهاست موضوع کیفیت سرویس اینترنت است. وزارت ارتباطات دولت سیزدهم در زمان افزایش تعرفه اینترنت تاکید کرده بود که کیفیت اینترنت خط قرمز این وزارتخانه است و گران کردن تعرفه را مشروط به افزایش کیفیت اینترنت کرده بود.
- رئیس رگولاتوری: هر گونه افزایش تعرفه منوط به افزایش کیفیت است5 دی 02مطالعه ‘2
هرچند وزارت ارتباطات و سازمان تنظیم مقررات اعلام کرده بودند که اپراتورها پس از افزایش تعرفه کیفیت سرویس را بالا بردهاند و این نهاد اعلام کرد که عملکرد آنها را پایش و نظارت میکند اما پس از تغییر زودهنگام دولت سرانجام آن نظارتها مشخص نشد و از آن مهمتر این که مردم تغییر محسوسی در وضعیت اینترنت کشور پس از گران شدن آن احساس نکردند.
-
هانیه کلهر