دستیابی به فناوری ۱۵ساله تا سال ۲۰۳۰؛ روسیه برای تولید تراشه ۲۸ نانومتری گام برداشت
چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ – ۲۰:۴۷مطالعه 2 دقیقه

رضا رضائی

باوجود چالشهای مختلف برای روسیه در سطح جهانی، این کشور میخواهد تا سال ۲۰۳۰ بهتولید انبوه تراشهی ۲۸ نانومتری دست بزند. شرکت داخلی MCST که پردازندههای سری Elbrus را تولید میکند قصد دارد چنین کاری را انجام بدهد.
بهگزارش ComNews، کنستانتین تروشکین، معاون مدیر توسعهی MCST، گفت آنها انتظار دارند کارخانههایشان بین سالهای ۲۰۲۸ تا ۲۰۳۰ کار خود را برای تولید تراشهی ۲۸ نانومتری آغاز کنند. شرکت نامبرده به معماری x86 دسترسی ندارد و طبیعتاً باید مسیر متفاوتی در مقایسه با شرکتهای مطرح در پیش بگیرد.
مقامات تایوان پساز حملهی نظامی روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، عرضهی تراشههای پیشرفته را به این کشور و بلاروس محدود کردند؛ بدینترتیب روسها مجبور شدند تا برای رفع نیازهای ضروری خود به شرکتهای داخلی متوسل شوند.
درحالحاضر کارخانههای واقع در روسیه مراحل توسعهی تولید تراشههای ۳۵۰ نانومتری را کامل کردهاند، اما تولید انبوه هنوز آغاز نشده است. شرکت ZNTC هم میخواهد دسترسی روسها را به لیتوگرافی ۱۳۰ نانومتری هموار کند.
گزارشها میگویند که روسیه سیستمهای PAS 5500 شرکت ASML و قطعات یدکی آنها را بهصورت قاچاق وارد کشور میکند تا بتواند به تراشههای ۹۰ نانومتری و پایینتر دست پیدا کند. MCST انتظار دارد که اولین پردازندهی داخلی با عملکرد بالا را با توجه به نیازهای شرکتهای روسی عرضه کند.
-
ظاهراً روسیه با روشی بسیار ساده پردازندههای آمریکایی را میخرد
-
افزایش حقوق و تقاضا برای جذب مهندسان میکروالکترونیک در روسیه زیر سایه تحریمها
تروشکین گفت تکیهبر پردازندههای خارجی برای سیستمهای اطلاعاتی ملی خطرات غیرقابلقبولی دارد و کشور باید به سختافزارهای داخلی متکی باشد. او اذعان کرد که این گذار مستلزم رفع چالشهای متعدد نظیر سازگاری و بهینهسازی است.
برخی از تحلیلگران به تواناییهای شرکت MCST شک دارند و میگویند تولید تراشههای Elbrus بهدلیل کمبود نیروی متخصص در بخش تطبیق نرمافزار، تقریباً ۶ یا ۷ سال ناموفق بوده است. لیتوگرافی ۲۸ نانومتری حدود ۱۵ سال پیش معرفی شد و در دید شرکتهای پیشرو، اکنون منسوخ بهشمار میرود.
-
رضا رضائی