گرافیکهای RTX 5060 Ti و RTX 5060 انویدیا معرفی شدند؛ قدرتمند و نسبتاً خوشقیمت
سهشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ – ۱۸:۱۰مطالعه 5 دقیقه

امیر عبدالملکی

در ادامهی معرفی نسل جدید کارتهای گرافیک انویدیا، GeForce RTX 5060 Ti و RTX 5060 رسماً معرفی شدند تا مرحلهی اول از عرضهی سری RTX 50 تکمیل شود.
پیشبینی میشود که مرحلهی دوم شامل مدلهای بهروزرسانیشده، اوایل سال ۲۰۲۶ با ظرفیت حافظهی GDDR7 بیشتر معرفی شود؛ اما فعلاً مدلهای 5060Ti در نسخههای ۱۶ و ۸ گیگابایتی و مدل ۵۰۶۰ با ۸ گیگابایت حافظهی ویدئویی در دسترس قرار دارند.
قیمت کارت گرافیک جدید RTX 5060 Ti از ۴۲۹ دلار برای نسخهی ۱۶ گیگابایتی و ۳۷۰ دلار برای مدل ۸ گیگابایتی آغاز میشود. اختلاف ۵۰ دلاری برای دو برابرشدن حافظه، گزینهی ارزانتر را عملاً غیرمنطقی جلوه میدهد؛ چراکه بسیاری از بازیهای امروزی با ۸ گیگابایت VRAM دچار مشکل میشوند.
براساس بیانیهی مطبوعاتی انویدیا، هر سه مدل سری RTX 5060 از تراشهی GB206 استفاده میکنند. در مدل Ti، تمامی ۳۶ واحد پردازندهی جریانی (SM) فعال هستند؛ درحالیکه این تعداد در نسخهی معمولی به ۳۰ واحد میرسد و در کنارش، فرکانس GPU و میزان کش L2 نیز کاهش یافتهاند.



در مقایسه با سری RTX 4060، مدلهای جدید واحدهای SM و هستههای بیشتری دارند؛ ولی قیمتشان یا مشابه نسل قبل است یا حتی ارزانتر. باوجوداین، باید توجه کرد که قیمت ۴۹۹ دلاری مدل ۱۶ گیگابایتی RTX 4060 Ti در ابتدا بسیار گران بود و بعداً به ۴۴۹ دلار کاهش یافت.
RTX 5060 Ti حدود ۷٫۲ درصد قدرت خام محاسباتی بیشتر و ۵۶ درصد پهنای باند حافظهی بیشتری در مقایسه با 4060Ti دارد. این ارتقا بهلطف استفاده از حافظهی GDDR7 با سرعت ۲۸ گیگابیتبرثانیه و پهنای باس ۱۲۸ بیتی محقق شده است که پهنای باند را به ۴۴۸ گیگابایتبرثانیه میرساند؛ عددی نزدیک به پهنای باند ۵۰۴ گیگابایتبرثانیهی RTX 4070.
معماری Blackwell پیشرفتهایی در عملکرد رهگیری پرتو، رندرینگ سنتی و رندرینگ عصبی (Neural Rendering) بههمراه دارد. ویژگی آخر جذابترین قابلیت سری RTX 50 به حساب میآید؛ اما در کوتاهمدت چندان کاربردی نخواهد بود؛ چراکه خودِ بازیها هم باید از این فناوری پشتیبانی کنند.
انویدیا میگوید که با استفاده از قابلیت فشردهسازی بافت به کمک هوش مصنوعی و به لطف API جدید Microsoft Cooperative Vectors، میتوان مصرف حافظهی ویدئویی را تا یکسوم کاهش داد؛ اما فعلاً هیچیک از بازیها از این API پشتیبانی نمیکند.
فناوریهای دیگر مانند تولید فریم (Frame Generation) نیز همچنان در حال پیشرفت هستند. اگرچه Upscaling عملکرد را بهصورت محسوسی افزایش میدهد، فناوری مولتی فریم (MFG) میتواند باعث شود تا در بازیهایی با نرخ فریم زیاد، تأخیر در واکنش به دستورهای کاربر احساس شود؛ شبیه به تجربهی کنترل با دستهی بازی.
انویدیا میگوید بیش از ۱۰۰ بازی از DLSS 4 و MFG پشتیبانی میکنند؛ اما بسیاری از آنها ازطریق اپلیکیشن Nvidia App و نه ازطریق پشتیبانی مستقیم داخل بازی فعال میشوند. این وضعیت باعث شده است تا تجربهی کاربر در برخی بازیها کمی خام و محدود به نظر برسد.
انویدیا برای مقایسه، کارت گرافیک RTX 5060 Ti با حافظهی ۱۶ گیگابایت را در کنار نسخهی ۱۶ گیگابایتی RTX 4060 Ti و RTX 3060 Ti هشت گیگابایتی قرار داد. عملکرد این سه مدل در هشت بازی مختلف بررسی شد که ۶ بازی از این فهرست از MFG 4X و DLSS 4 پشتیبانی میکنند. این قابلیتها باعث ایجاد اختلاف چشمگیر در نتایج میشوند. نمیتوان دادههای مربوط به MFG 4X یا فریمجنریشن را مبنای واقعی عملکرد در نظر گرفت.
اگر دید مثبتی به فریمجنریشن نداشته باشیم، نتایج بهدستآمده از بازیDelta Force چندان امیدوارکننده نخواهد بود. ارتقا از RTX 3060 Ti به 4060Ti تقریباً تفاوتی ایجاد نکرده است و جهش عملکرد از 4060Ti به 5060Ti تنها حدود ۱۷ درصد گزارش شد. با توجه به مشخصات فنی، توان پردازشی خام و پهنای باند حافظه، چنین نتیجهای کاملاً قابل انتظار است.
انویدیا بهزودی تراشههای لپتاپی RTX 5060 را نیز عرضه میکند که ازنظر عملکرد، فاصلهی چندانی با مدل دسکتاپ ندارند.
مقایسهی اسلاید عملکرد مربوط به لپتاپهای مجهز به گرافیک RTX 5060 با نسخهی دسکتاپ نشان میدهد تنها در بازی Avowed اختلافی بیش از ۱۰ درصد دیده میشود که احتمالاً ناشی از محدودیت پردازنده است. در هشت بازی دیگر، تفاوت عملکرد به کمتر از ۳ درصد میرسد.
-
بهترین کارت های گرافیک برای بازی و ساخت محتوای ویدیویی
عرضهی لپتاپهای مجهز به RTX 5060 همزمان با مدل دسکتاپ از ماه آینده آغاز میشود و قیمت پایهی آنها ۱۰۹۹ دلار خواهد بود.
-
امیر عبدالملکی